Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Brist på socialsekreterare i flera kommuner

"Under november har jag varit i kontakt med 16 konsultfirmor"
1:37 min

Hälften av landets kommuner har vakanta tjänster för socialsekreterare. Och det gäller också flera kommuner i Kronobergs län, bland annat Lessebo. Där har man försökt lösa problemet genom att anlita konsulter, men inte heller det har lyckats.

– Under november har jag varit i kontakt med 16 konsultfirmor men alla svarar att man ska återkomma igen till våren, vi är så belastade och Lessebo ligger så långt borta, säger Fernando Germond Correa är chef för individ och familjeomsorgen i Lessebo.

Det handlar om barn och ungdomar som far illa och där samhället har ett ansvar för att stödja och hjälpa. Men det råder stor brist på utbildad personal som jobbar med de här frågorna. I hälften av landets kommuner saknas socialsekreterare. Det visar en enkät som P1-programmet Kaliber skickat ut och som 222 kommuner svarat på.

I Kronobergs län svarade Lessebo, Uppvidinge, Markaryd och Älmhult att det är svårt att få tag på socialsekreterare. Och i Lessebo har man alltså varit villig att betala konsultarvorden på en bit över 1 000 kronor i timme, men inte ens så har man lyckats få personal. Och det här får konsekvenser för just barn och unga som behöver hjälp:

– Vi har bland annat inte hunnit dokumentera eller följa upp de som bor i familjehem, säger Fernando Germond Correa.

I Lessebo har man nu delvis löst problemet genom att anställa nyutexaminerad personal, men det tar tid innan de har kommit in i arbetsuppgifterna, säger Fernando Germond Correa:

– Jag vill verkligen betona att det inte är något fel på nyutexaminerade, men det tar tid, minst ett halvår till ett år innan de har lärt sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".