En fantastisk vinterrätt! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
1 av 5
En fantastisk vinterrätt! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Friterad persiljerot! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 5
Friterad persiljerot! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
De ljuvliga älgbullarna på väg in i ugnen! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
3 av 5
De ljuvliga älgbullarna på väg in i ugnen! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Stekta gröna tomater! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
4 av 5
Stekta gröna tomater! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Sune Markmann
5 av 5
Sune Markmann vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

RECEPT: Älgköttbullar med potatis- och persiljerotspuré

I dag gästas radioköket av Sune Markmann som bjuder på Låter smarrigt, inte sant? Lyssna direkt och häng med på matlagningen! Klicka här för att ta del av vår receptbok!

Ett urval av våra radiorecept hittar du på Pinterest här!

Älgköttbullar med potatis- och persiljerotspuré, friterad persiljerot och stekta gröna tomater 

Friterad persiljerot – att garnera med

1 persiljerot

2 dl rapsolja

  1. Skala persiljeroten
  2. Använd skalaren till att göra långa smala skivor, som liknar bandspagetti
  3. Värm oljan till ca 180 grader
  4. Lägg i lite åt gången i oljan och ta ur dem när de fått lite färg

Älgköttbullar

Ugn: 200 grader C 

0,5 kg älgfärs

1 st gul lök

100 gr bacon

2 ägg

3 msk vatten

2 msk svartvinbärsgelé

Smör & olja att steka i

Salt & peppar

  1. Sätt på ugnen på 200 grader
  2. Hacka och bryn löken – låt den svalna
  3. Skär baconet i små tärningar och bryn dem i stekpannan
  4. Tillsätt gelén
  5. Mixa äggen, löken och vattnet tillsammans med lite salt och peppar
  6. Lägg allt i en bunke och mixa tills det binder ihop
  7. Forma köttbullar och lägg dem på en oljad plåt
  8. Tillaga i ugn ca 6 min.
  9. Ta sen ut köttbullarna bryn dem i smör i stekpannan

Potatis och persiljerotspuré

700 gr potatis (en mjölig sort är att föredra)

3 st persiljerot

2 dl mjölk

2 dl grädde

Salt & peppar

  1. Skär potatisen i lika bitar och koka dem i lättsaltat vatten
  2. Koka potatisen ”nästan färdig” och pressa den sen i en bunke
  3. Ca 3 st persiljerötter tärnas smått ca 3*3 mm och kokas sen i ca 2-3 minuter i mjölken & grädden.
  4. Tillsätt smöret (i grytan med persiljeroten) och när smöret har smält, så häller du allt över den pressade potatisen, blanda runt
  5. Smaka av med salt & peppar

Stekta gröna tomater

3-4 gröna tomater

+ Oljan som du friterade i

ev. lite salt & peppar

  1. Skiva tomaterna och stek dem lätt i pannan - krydda om du så vill

Lägg upp allt och njut av höstens sista skörd!


Har du något gott recept att dela med dig av? Använd kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".