Smalbladig lupin. Foto: Die Deutsche Zukunftpreis
1 av 3
Smalbladig lupin. Foto: Die Deutsche Zukunftpreis
Korv tillverkad av lupinprotein
2 av 3
Korv tillverkad av lupinprotein. Foto: Die Deutsche Zukunftpreis
Glass tillverkad av lupinprotein
3 av 3
Glass tillverkad av lupinprotein. Foto: Die Deutsche Zukunftpreis
Odling

Kan göra glass och korv - av lupin

1:38 min

Tyska forskare har lyckats framställa ett nästan smaklöst protein från lupinfrön - ett stort framsteg som gör det möjligt att använda lupinprotein i allt från glass till vegetarisk korv. Det här kan innebära  ett stort genombrott för lupinodlingen.

– Forskarna har lyckats få bort den utpräglade lupinsmaken från lupinfröna så att man får ett större användningsområde för växten, även för livsmedelsproduktion, säger UllaLena Broström som är växtforskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet,  i Uppsala.

De tyska forskare som lyckats  ta bort den bismak i lupinproteinet som hittills gjort att lantbrukare  i huvudsak bara odlat lupin för djurfoderproduktion fick tidigare i veckan ta emot det prestigefyllda tyska framtidspriset, Die Deutsche Zukunftpreis 2014 .

Det här öppnar dörren för en rad nya användningsområden. Nu kan man exempelvis tillverka glass  och vegetarisk korv med lupinfrön som råvara, utan en bismak av lupin.

– Det här är mycket intressant. Proteinhalten i lupinfrön kan i bästa fall ligga på 40 procent. Det är dubbelt så mycket som i ärtor och lupin odlas redan idag på enstaka platser i södra Sverige för djurfoderproduktion.

För att göra lupinodlingen säkrare bör vi utveckla sorter som mognar snabbare och som bättre klarar konkurrensen med ogräsen, menar UllaLena Broström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista