Ljungby

Ville skicka hem människor i bananlåda – SD-politiker höll med

"Oacceptabelt att bete sig på det viset"
1:43 min

En förtroendevald SD-politiker från Ljungby håller med om människor som använder sig av sitt hemspråk arabiska kan skickas hem i en bananlåda. Det skrevs i ett inlägg på Facebook igår som P4 Kronoberg har tagit del av.

Historien som utspelade sig på Facebook under torsdagen började med att en kvinna la ut en bild med en text som är skriven på arabiska. Kvinnans reaktion var att hota lappskrivaren med att packa ner dem i en bananlåda och skicka dem till "rätt ställe".

Ljungbypolitikern ser inlägget och erbjuder sin hjälp med detta.

En annan person förklarar att lappen är en inbjudan till en begravningsceremoni. En kvinna har gått bort och man vill tala om det så att folk kan komma på begravningen.

P4 Kronoberg har kontrollerat att textens innehåll stämmer. Och den tredje personen tycker att inläggen - bland annat från SD-politikern - är respektlösa. Och att man bör visa hänsyn till dom anhöriga. 

Men det tycker inte sverigedemokraten, som skrev så här:

"Det var ju tråkigt men snälla nån vi är ju i Sverige, och vill man att folk här ska förstå eller visa respekt, så prata och skriv på svenska."

SD-politikern kommer nu att anmälas till partiets medlemsutskott säger SD:s riksdagsledamot i Kronoberg, Per Ramhorn.

– Man ska vara försiktig över vad man uttrycker, man ska vara korrekt och vänlig. Av det du berättar tycker jag det verkar oacceptabelt att bete sig på det viset men det är medlemsutskottet som får titta på detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".