Barn läser, tittar i barnböcker.  Foto: Sören Andersson/Scanpix.
Foto: TT
Tingsryd

Barnboksdag i Tingsryd

"Unikt att man gör sina egna bilder"
1:14 min

Den traditionella boken är långt ifrån dödsdömd trots alla digital teknik i mobiler och datorer. På Tingsryds bibliotek anordnades förra året en så lyckad Barnbokens dag att man nu genomför arrangemanget för andra året och med ett utökat program.

Sara Wijk är barnbibliotekarie och hon menar att det fortfarande finns stort intresse för barnböcker:

– Jo, det gör det ju absolut. Det finns ju nedslående studier som visar att barns läsförståelse har minskat, men absolut, böcker kommer att fortsätta finnas, det tror jag, för berättelser är människor i behov av, också i böcker. Det är så unikt att man gör sina egna bilder och man kan bestämma i vilken takt man vill läsa och dras in i berättelsen. Och så finns det ju e-böcker!

Efter det första årets arrangemang så bestämde man att göra barnboksdagen till en återkommande begivenhet i höstmörkret och kylan då man lyser upp biblioteket med många olika evenemang kring barnboken.

Från programmet lyfter Sara Wijk särskilt fram en punkt.

– Vår stora grej är att vi bjudit in författaren Niklas Krog. Han har bland annat skrivit populär fantasy som mest lästs av låg- och mellanstadiebarn om dvärgen Tamm.

Dessutom bjuds det bland annat på bokbytarbord, tävling, sagostund och på möjligheter att få se på hur en barnbok såg ut för 100 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".