Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio
Lessebo

Pappa drabbas av socialens arbetsbörda

"Det har varit fumligt"
1:04 min

En pappa från Kalmar län vittnar om konsekvenserna av den höga arbetsbördan hos socialtjänsten i Lessebo. Hans barn bor i familjehem, men utredningen går långsamt.

– En kommun ska ju jobba professionellt, men det har varit fumligt, processen har inte gått framåt, berättar pappan för P4 Kalmar.

Han är rädd för att den segdragna processen kommer att försvåra möjligheten för honom att framöver få tillbaka barnen.

Han upplever att det inte funnits någon kontinuitet då flera olika personer varit inkopplade på fallet. Ett dilemma är att flera kommuner har varit inblandade. En av dem är Lessebo kommun.

– Lessebo har varit en bromskloss och inte ens dykt upp på alla möten.

I just Lessebo uppmärksammade P4 Kronoberg under fredagen särskilt stora problem med att rekrytera socialsekreterare.

Fernando Germond Correa som är chef för Individ- och familjeomsorgen i Lessebo kommentar inte det enskilda fallet men bekräftar att personalbristen gör att man inte hinner med allt man ska. Bland annat har uppföljningar av familjehemsplaceringar blivit lidande:

– Vi får hela tiden nya ärenden och när det kommer akuta ärenden så måste vi släppa de man håller på med. På det sättet har vi inte kommit ikapp och vi ligger efter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".