Peter Swärdh. Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio
1 av 3
Peter Swärdh. Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio
Peter Swärdh. Foto: Stefan Jerrevång/TT
2 av 3
Peter Swärdh. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Peter Swärdh. Foto: Stefan Jerrevång/TT
3 av 3
Peter Swärdh. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Småland

Peter Swärdh klar som Kalmar FF:s nya tränare

Nu är det klart att det blir Peter Swärdh som blir huvudtränare i Kalmar FF. Swärdh som nyligen lämnade Åtvidaberg tar över efter Hasse Eklund som fick sparken tidigare i november.

– Under den senaste veckan har det aktualiserats en möjlighet att träna Kalmar FF och jag har känt att det finns en utvecklingspotential här, säger Peter Swärdh till P4 Kalmar.

– Jag hoppas att vi sportsligt kan ta några steg uppåt. Det beror väldigt mycket på oss själva hur långt vi når. 

Peter Swärdh fyller 50 år den 27 januari 2015. Han har två de senaste säsongerna tränat Åtvidabergs FF. Med knappa resurser har han lyckats etablera östgötarna som allsvenskt lag. Precis som han lyckades med Mjällby dessförinnan.

Redan första säsongen på Listerlandet lyckades Peter Swärdh 2009 otippat föra upp Mjällby till landets högsta serie och dessutom hålla laget kvar på en stabil nivå under de följande tre säsongerna. Under den här perioden var Kalmar FF:s nuvarande sportchef Thomas Andersson Borstam sportchef i Mjällby.

Att Borstam Andersson och Swärdh känner varandra väl sägs vara ett av skälen till att Peter Swärdh nu väljer Kalmar FF, som han för övrigt var aktuell för redan för ett år sedan.

Sitt första tränarjobb på högsta nivå hade annars Peter Swärdh i Helsingborgs IF 2003-2006. Där var han med och rekryterade en viss Hasse Eklund som ungdomstränare. En annan poäng i sammanhanget är att det var just Hasse Eklund som tog över efter Peter Swärdh när denne sparkades av Helsingborg mitt under säsongen 2006.

Peter Swärdh har rykte om sig att vara en taktiskt kunnig tränare som är duktig på att få spelarna med sig. I grunden föredrar han att spela med ett 4-4-2-system, men har samtidigt visat sig något mer flexibel i förhållande till detta än Hasse Eklund. 

– Jag vet att Hasse har väldigt många bra sidor och jag vet att han kommer tillbaka på en bra nivå, säger Peter Swärdh.

Har du pratat med Hasse innan du sa ja till uppdraget i Kalmar FF?

– Nej, jag har inte pratat med Hasse i det här läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".