lifs
Daniel Ekman på idéella föreningen Hofs Lifs.
Växjö

Neddragningar hotar sociala företag

"Vi har redan en liten och skral ekonomi"
1:25 min

Flera så kallade sociala företag riskerar att drabbas när den nya regeringen drar ner bidragen till fas 3, den så kallade sysselsättningsfasen för arbetslösa och långtidssjukskrivna.

Inför nästa år ska de bidragen halveras och för föreningen Hofs Lifs i Växjö får det stora ekonomiska konsekvenser, det säger Daniel Ekman, verksamhetsledare:

– Stora delar av vår ekonomi bygger ju på den ersättning vi får för de 14-15 sysselsättningsplatser som vi har, och om det halveras förstår man ju ganska väl hur det går eftersom vi har en ekonomi som är ganska skral och liten redan  nu.

Fas 3, eller sysselsättningsfasen, är benämningen på den sista delen av den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin, det arbetsmarknadspolitiska program som Sveriges regering införde 2007.

Det gällde bland annat  att långtidsarbetslösa behöver skulle få gemenskap och någonstans att gå, få möjlighet att skaffa sig nya meriter, referenser och kontakter som var tänkta att leda till andra framtida arbete.,

Men det har riktats mycket kritik mot fas 3 bland annat för att oseriösa företag utnyttjat sysselsatta i fas 3 och den nya regeringen har sagt att fas 3 helt ska bort under mandatperioden och ersättas med något nytt.

Daniel Ekman tror ändå på någon form av lösning:

– Vi kommer alltid att leta lösningar och försöka hitta andra vägar. Jag tror inte att man bara kan ta bort något utan att komma med något nytt och människorna finns ju kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".