Solrosodling. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Solrosodling. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Växjö

Solrosfältet väntas nästa år

"Positiva signaler från kommunen"
1:23 min

Mycket  talar för att det blir comeback för ett solrosfält i backen mellan Teknikum och Katedralskolan i Växjö nästa år. Efter ett mellanår med ringblommar räknar nu Daniel Ekman i föreningen Hofs Lifs med att det blir solrosor i backen 2015.

– Vi är inriktade och helt inställda på att göra solrosfältet igen, och vi har fått väldigt positiva signaler från Växjö kommun som samarbetspart. 

Solrosfältet blev ett populärt besöksmål. Konserter, seminarier och kaféverksamhet arrangerades inne i fältet och en stor skördefest avhölls under hösten. Och populariteten och de många besökarna har spelat in för föreningens ambitioner för att skapa ännu ett solrosfält: 

– Ja, det som behövs det ska man så att säga göra även om man kanske tycker det verkar omöjligt. Vi hade ungefär 40 000 besökare i solrosfältet, det talar sitt tydliga språk. Det är alltså en väldigt billig investering som ger ofantligt mycket och också eko utåt. Det är en modell för Europas grönaste stad.

För finansieringen av ett solrosfält nästa år, som kommer att kosta omkring 120 000 kronor, vill nu Daniel Ekman få med ännu en aktör:

– Jag ser gärna  en trepartsöverenskommelse där kommunen är med, ett privat företag och vi från kulturlivet. Då har vi hela samhället här, det skulle se jättefint ut säger Daniel Ekman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".