Ambulans under utryckning.
Foto: Adam Ihse/TT
Kronoberg

Ambulanspersonal kan få kortare arbetstider efter dom

"Ytterst handlar det om en patientsäkerhetsfråga"
1:44 min

Ambulansföraren hade jobbat i nästan 23 timmar, somnade bakom ratten och körde av vägen. Oh domen kring den härolyckan kan innebära att ambulansförare i länet får kortare arbetstid.

På fredag kommer en dom i Göteborgs tingsrätt som kan få konsekvenser i ambulansverksamheten i Landstinget Kronoberg när det gäller hur länge ambulanspersonal ska behöva jobba.

Domen handlar om en olycka en sommarmorgon 2010 när en ambulans körda av vägen utanför Trollhättan. I ambulansen fanns en patient på väg in till sjukhuset.

Föraren som hade haft ett så kallat dygnspass hade jobbat nästan 23 timmar. Föraren somnade framför ratten och ambulanssjuksköterskan i bilen skadades svårt.

Region Västra Götalands advokat säger att arbetspasset inte utgjorde någon risk och att personalen hade rimliga förutsättningar och förnekar därmed ansvar.

Domen ställer diskussionen om arbetstiderna på sin spets säger Stefan Engdahl som är verksamhetschef på ambulansen i Växjö.

– Ytterst handlar det här om en patientsäkerhetsfråga, det är viktigt ur patientsäkerhetsperspektivet givetvis men också för vår personal. Det blir ju också en arbetsmiljöfråga. Långa arbetspass har vi varit vana vid i många år. Men när belastningen förändras och vi får mer och mer att göra måste vi också ompröva vad som är rimligt i dagsläget, säger Stefan Engdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".