Anna Fransson, landstingsråd Landstinget Kronoberg Foto: Petra Ekelöf
Anna Fransson, landstingsråd Landstinget Kronoberg Foto: Petra Ekelöf
Kronoberg

Rödgrön budget klubbad i landstinget

"Det är vi mot rubbet"
1:39 min

Efter nästan fem timmars diskussion klubbade landstingsfullmäktige igenom den budget som ska gälla för de kommande fyra åren. Och det blev den budget som socialdemokraterna lagt tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet.
– Jag ryser, säger en berörd Anna Fransson (S).

Det blev en lång och utdragen budgetdiskussion på landstingsfullmäktige under tisdagskvällen. Och efter votering med 30 för, 25 emot och sex nedlagda röster så beslutade fullmäktige att rösta genom de rödgrönas budget.

– Jag har självklart tänkt mycket på detta de senaste dagarna, säger Anna Fransson som var lättad efter resultatet.

Själv tycker hon att de främst skillnaderna mellan deras och alliansens budget handlar om satsningar som exempelvis patientkontrakt som innebär att patienten ska få bättre inflytande över sin vård.

– Och sedan har vi lyft fram en jämlik och jämställd vård som innebär att vi bland annat ska göra en översyn över de taxor och avgifter samt högkostnadsskydd som finns nu.

De sex rösterna som lades ner var från Sverigedemokraterna. John Hed (SD) sa att det var naturligt för dem att lägga ner sina röster eftersom de lagt sin egen budget.

– I våra ögon var vår budget den bästa. De andra var alldeles för lika. Så det spelar ingen roll hur vi skulle ha röstat vi skulle ändå ha suttit i opposition. Det är vi mot rubbet, säger John Hed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".