Fiskeguiden Lars Munk i Pajala. Foto: Nils Eklund/SR
Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
Kronoberg

Fisken en okänd resurs

"Det är för mycket obalans"
1:38 min

Hur mycket fiskas det i Kronobergs län? Sanningen är att det är näst intill okänt. Nu försöker Havs- och vattenmyndigheten att skapa system för fångstrapportering.

– Vi måste veta mer om fisken i sjöarna om vi ska kunna utveckla fisket i länet, säger Bengt- Göran Birgersson, ordförande i Kronobergs fiskevattenägarförbund.

Omkring tio procent av länets yta är sjöar - drygt 80 000 hektar - och årligen produceras det 200 till 400 ton fisk i sjöarna. Men hur mycket som fångas är okänt. Varken husbehovsfiske eller sportfiskare har krav på sig att redovisa fiskelyckan. Endast yrkesfisket måste rapportera sina fångster till Havs- och vattenmyndigheten och förra året rörde det sig om 27 ton.

 – Vi skulle troligtvis kunna fiska mycket mer i länets sjöar. Vissa sjöar skulle dessutom må mycket bättre om man fiskade hårdare.

– Det är för mycket obalans och för mycket vitfisk i vissa sjöar, säger Bengt-Göran Birgersson.

Den här bristen på kunskap om både fiskebeståndens kvalitet och kvantitet anses vara ett hinder för att utveckla fisket. Det här försöker nu Havs- och vattenmyndigheten åtgärda genom att utveckla metoder för hur man ska samla in sifferuppgifter om fisket. Men det arbetet påbörjas först i havet och i de stora sjöarna där det inte krävs fiskekort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".