hel
1 av 3
Toppsågen med helikopter. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
he
2 av 3
Helikoptern med toppsågen på väg upp.
h
3 av 3
Där åker den iväg!
Uppvidinge

Helikopter kapar trädens toppar

"Mindre ingrepp i skogen"
1:39 min

För första gången börjar nu ledningsgator att rent kommersiellt röjas med hjälp av helikopter med ett påmonterat sågaggregat. Metoden demonstrerades vid Höneströms damm i Uppvidinge kommun.

-- Metoden innebär mindre ingrepp i skogsbeståndet. I stället för att kapa ett helt träd tar vi bara toppen.

– Det är en bra metod för att eliminera de risker som finns för att träd ska falla över elledningarna. Vi får ett effektivare underhåll av ledningsgatorna och vi kan tidigt identifiera de risker som finns med att träd faller på elledningar, säger Torbjörn Larsson på E.ON. 

Metoden kommer nu användas vid E.ON;s alla större elledningar, de så kallade regionledningarna och man räknar med att ha gått igenom alla ledningsgatorna 2017.

Bert Malm, skogsägare, har viss erfarenhet av den så kallade toppningen sedan tidigare.

– De träd där toppen tagits bort är i stort sett helt friska, de har inte ruttnat ner, det är bara någon meter längst upp som det kan ha blivit röta i och sedan kommer det ut en ny topp vid sidan. Det vore värre om hela ledningsgatan skulle breddas och jag blir av med alla den skogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".