Stöldgods som en av Sveriges polismyndigheter radat upp. Foto: TT
Stöldgods som en av Sveriges polismyndigheter radat upp. Foto: TT
Kronoberg

Polisen: Förslaget gör det svårare att hitta stöldgods

"En katastrof om förslaget träder i kraft"
1:51 min

Polisen i Kronoberg har reagerat hårt på utredningsförslaget om att skrota delar av lagen som reglerar handeln med begagnade varor. Polisen tror att den översyn av lagen som gjorts kan föra med sig att det blir svårare att hitta stöldgods. 

I år har polisen med hjälp av den här lagen klarat upp de omtalade guldstölderna i Lidhult och 20 andra grova brott. 

– Det skulle lindrigt uttryckt vara en katastrof för de rättsvårdande myndigheterna om det här förslaget träder i kraft, säger polisens godsspanare Carl Tobiazon.

Justitierådet Annika Brickman som är ansvarig för översynen av lagen som reglerar handeln med begagnade varor över disk föreslår att en butik som köper in begagnade varor inte ska behöva registrera av vem man köpt varorna. Den här registreringen har hittills gjort det möjligt för polisen att kontrollera om varan har anmälts stulen.

– Lagen som är från 1918 är föråldrad. Idag är det omöjligt att tillämpa lagen på de marknadsplatser där huvuddelen av handeln bedrivs som loppmarknader och internethandeln, säger Annika Brickman.

– De flesta polismyndigheter tycker inte att det här är ett effektivt sätt att jobba. Idag krävs andra metoder, anser Annika Brickman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".