Fadel och Neveen i Lessebo. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Fadel och Neveen i Lessebo. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Kronoberg

Många nyanlända väljer Kronoberg

Flyktingar väljer Kronoberg
1:27 min

Många asylsökande som får uppehållstillstånd väljer att bosätta sig i Kronobergs län. De flesta kommuner i länet har en inflyttning av personer som nyligen fått upphållstillstånd långt utöver vad de har avtal med Länsstyrelsen om att ta emot. Bland dem finns Lessebo dit nära 300 personer väntas flytta i år.

P4 Kronobergs reporter träffar Fadel Abu el Ula på skolan i Lessebo där han läser svenska för invandrare. Han kom till hit från Syrien via Göteborg. Men istället för att vänta på att de svenska myndigheterna skulle ordna en bostad i en kommun valde han att flytta till Kronoberg och Lessebo där han har släktingar.

– Jag har släktingar i Hovmantorp och de sa att jag kan ha ett hus här. Så jag kom till Lessebo.

Flertalet av de som kommer till Kronoberg efter att ha fått uppehållstillstånd gör som Fadel. I år väntas 300 nyanlända flytta till Lessebo som har ett avtal med Länsstyrelsen om att ta emot 20. Alvesta, Växjö och Uppvidinge är andra kommuner där många flyktingar väljer att bosätta sig.

Totalt flyttade mer än dubbelt så många till Kronoberg jämfört med de avtal som kommunerna har med Länsstyrelsen om att ta emot flyktingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".