Gisela Andersson, integrationsdirektör vid länsstyrelsen i Kronoberg. Foto: Lena Pettersson/ Sveriges Radio
Gisela Andersson, integrationsdirektör vid länsstyrelsen i Kronoberg. Foto: Lena Pettersson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Nyanländas val inte alltid bäst när det gäller att skaffa jobb

"Ibland finns det bättre förutsättningar i en annan kommun"
1:38 min

De allra flesta nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd ordnar själva bostad och väljer var de vill bosätta sig. Men det egna valet är inte alltid det bästa när det gäller att komma in i samhället och få jobb.

– Sett ur ett integrationsperspektiv finns ju ibland bättre förutsättningar i en annan kommun än där de tidigare kompisarna och släktingarna bor, säger Gisela Andersson, integrationsdirektör vid länsstyrelsen i Kronoberg.

Gisela Andersson tar fram statistik över flyktingar som kommer till Kronobergs län. Av de cirka 1 100 som kommit hittills i år har över 900 själva ordnat bostad och valt bostadsort.

Och de nyanlända väljer då kommuner där många nyanlända redan bor. Flertalet av de nyanlända till länet bosätter sig i Växjö, Uppvidinge, Alvesta eller Lessebo. En av dem är läkaren Fadel Abu el Ula som vi hörde i morse och som kommit från Syrien till just Lessebo:

– Om jag får jobb stannar jag i Lessebo.

Men möjligheten för flyktingar att skaffa jobb på de orter där många av dem samlas är små. Och på länsstyrelsen arbetar man för att övertyga de nyanlända att flytta till kommuner som i dag har ett litet mottagande, men som behöver arbetskraft:

– Genom att matcha den enskilde med kompetens med vad kommunen behöver som arbetskraft hoppas vi kunna motivera nyanlända att acceptera en bosättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".