Fudge, pannacotta och bullar. Kan det bli bättre? Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
1 av 5
Fudge, pannacotta och bullar. Kan det bli bättre? Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Härliga bullar får lite smör på sig. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 5
Härliga bullar får lite smör på sig. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Bullar i två olika storlekar. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
3 av 5
Bullar i två olika storlekar. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Erica "in action". Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
4 av 5
Erica "in action". Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Mums filibaba. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
5 av 5
Mums filibaba. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

RECEPT: Fudge, saffransbullar och pannacotta

I dag gästas radioköket av Erica Kvarnström som är med i bagarlandslaget! Hon bjuder på fudge, saffransbullar och pannacotta. Låter smarrigt, inte sant? Klicka här för att ta del av vår receptbok!

Ett urval av våra radiorecept hittar du på Pinterest här!

Vi uppdaterar med receptet!

Saffranspannacotta

Grädde, 500 g

Saffran 1,5 g

Socker, 50 g

Vaniljsocker, 4 g

Gelatinblad 7 g (blötlägg i vatten, cirka 10 min)

Gör så här:

Koka upp allt utom gelatinet. När det har kokat upp - tillsätt det blötlagda gelatinet, krama ur och tillsätt.

Låt sedan svalna något innan det hälls i glas eller annat. 

Toppa med tinade hallon eller passionskärnor med lite socker efter behag.

Hallonfudge

Grädde, 300 g

Socker, 540 g

Hallonpuré*, 100 g

Vaniljstång, 1 st (snitta och skrapa ur fröna, koka in med stången)

Choklad, 150 g 

Smör, 30 g

Gör så här:

Koka upp de tre första ingredienserna. Tänk på att använda en stor kastrull så det kommer koka upp och expandera till cirka 6 gånger mer. 

När det kokat upp till 115 grader, ta bort från plattan. Tillsätt choklad och smör. Rör kraftigt tills allt är smält. Häll sedan i en ram med bakplåtspapper under. Låt stelna cirka 3 timmar. Skär sedan i önskade kuber, t ex 1x1 cm så att det blir en lagom stor mumsbit.

* Hallonpuré

Ta fram dubbelt så mycket hallon än puré du behöver. Det behöver inte koka upp, bara bli mjukt. Mixa med stavmixer. Sila sedan, ta 180 g puré och tillsätt 20 g socker så har du puré till fudgen.

Saffransbullar doppade i socker

Ägg, 1 st

Mjölk, 500 g

Smör, 250 g

Jäst, 40 g

Vetemjöl, 1250 g

Socker, 200 g

Salt, 5 g

Surdgeg/levain*, 100 g

Saffran, 3 g**

Gör såhär:

Väg upp och blanda samtliga ingredienser cirka 8 minuter långsamt, 8 minuter snabbt - degen ska vara spänstig

Väg till 20 g bullar. Rundriv dem (kupa handen och rulla bullarna mot lätt mjölat bord)

Lägg på plåt (tänkt på att bullen jäser till dubbel storlek), jäs och tänk på att inte ha för kallt. Baka i 200 grader och låt svalna. Smält smör och pensla över bulle, doppa sedan i socker. 

* Väg upp 10 g socker och 10 g vatten. Koka upp och häll över saffranet. Gör gärna detta kvällen innan så att smakerna dras ur ordentligt ur saffranet.

** Om man inte vill ha surdeg, tillsätt 100 g mjöl + 100 g mjölk. Surdegen ger en saftigare bulle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".