Åke Carlson (C) är först ut att debattera. Han möter Camilla Ymer (S). Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Åke Carlson (C) vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Uppvidinge

Industrin i Uppvidinge behöver mer mark

"Många pendlar till industrijobb i Uppvidinge"
1:19 min

Industrin i Uppvidinge går bra och det behövs ny mark för industriella ändamål. I Åseda planeras nu ett nytt industriområde i ett skogsområde sydost  om  samhället ut mot riksväg 23.

– Vi har stor efterfrågan på mark i flera av våra tätorter. Det börjar bli fullt, industrin går väldigt bra här, säger Åke Carlson som är centerpartistiskt kommunalråd i Uppvidinge kommun.

Uppvidinge kommun är ju i grunden en utflyttarkommun, men med bostadsbrist och en stark inpendling från andra kommuner.

Rent statistiskt finns många industrijobb i servicesektorn hos bemanningsföretag i Växjö men i praktiken pendlar många av de som har de jobben till Uppvidinge och arbetar där.

– I verkligheten jobbar man alltså fortfarande i industrin i Uppvidinge.

Kommer det här att leda till en förändring av befolkningsutvecklingen, så att Uppvidinge kanske kan få en tillväxt av befolkningen?

– I dag är ju trenden att man bor där man har sin fritid, man bor inte där jobbet finns. Vi vet att har vi inte jobben, då har vi ingen framtid.  Sedan kanske det inte räcker med att ha jobben men det är en förutsättning.

Det nya södra industriområdet i Åseda är också tänkt att vara ett skyltfönster för kommunen ut mot riksväg 23.

– Den som färdas genom Småland kan ju tro att det är en ödebygd, men alldeles bakom skogsridån ligger byar och samhällen, försvinner skogsridån och ersätts av ett industriområde så ser man den myllrande näringsverksamheten som faktiskt finns på den småländska landsbygden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".