Joakim Pohlman (S) Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Joakim Pohlman (S) vid ett tidigare tillfälle. Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Markaryd

S: "Ta av er offerkoftan, SD"

"Trodde inte i min vildaste fantasi att sånt här skulle kunna hända"
1:29 min

Sverigedemokraterna kan komma att avstå sina platser i Markaryd kommuns nämnder och överlåta dem till Kristdemokraterna. Det framkom på valberedningsmötet i onsdags och slog ner som en bomb på gårdagens kommunfullmäktigemöte. Om det nu blir så hoppas vice ordföranden i kommunstyrelsen socialdemokraternas Joakim Pohlman att de stolarna blir tomma i nämnderna.

– Jag trodde inte i min vildaste fantasi att sånt här skulle kunna hända. Ställer man upp i ett val som politiska företrädare då vill man ju någonting. Då vill man få vara med och påverka då vill man ju vara med i de beslutade organen.

Samtidigt får ju SD mindra inflytande tycker inte ni det är bra?

– Nej jag tycker inte det. Sverigedemokraterna tar ofta på sig en offerkofta, de tycker det är synd om dem, de får inte vara med någonstans, det är ingen som släpper in dem.  De ska vara med och fatta beslut i det löpande politiska arbetet är min uppfattning. Nu får de bekänna färg och inte stå vid sidan om och alla ska tycka synd om dem.

När vi får tag på Sverigedemokraternas gruppledare Gert Ballenthin nu på morgonen vägrar han svara på frågor och lägger vänligt på luren. Sen svarar han inte när vi ringer upp igen. Igår på kommunfullmäktige i Markaryd framkom också att andra sverigedemokrater inte heller visste om att SD sagt nej till platserna. Därför är det kristdemokratiska kommunalrådet Bengt Germundsson försiktig med att säga hur man ska göra med platserna om inte SD vill ha dem.

– Vi har inte ställts inför den konkreta situationen ännu eftersom beskedet från övriga sverigedemokrater igår var att de hade som avsikt att få återkomma. När vi ställs inför en konkret uppgift får vi ta ställning till det då, säger Bengt Germundsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".