En ambulans. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Sverige

Landstinget kan fortsätta med 24 timmars pass för ambulanspersonal

"Det är kämpigt emellanåt"
1:32 min

Västra Götalandsregionen kan inte ställas till svars för trafikolyckan då en ambulanssjuksköterska körde av vägen efter att ha jobbat nästan ett dygn i streck. Det slår Göteborgs tingsrätt fast och ogillar därmed åtalet som gällde arbetsmiljöbrott. Och det innebär att Landstinget Kronoberg kan fortsätta att ha dygnspass. Ida Sandén som jobbar som ambulanssjuksköterska i Östra Kronoberg är besviken. 

Det var en tidig sommarmorgon 2010. En ambulanssköterska hade jobbat i nästan 23 timmar i sträck och somnade bakom ratten.  Kollegan i ambulansen skadade nacken bland annat. Patienten klarade sig utan skador.

Ida Sandén som är ambulanssjuksköterska inom Landstinget Kronoberg hade hoppats på att arbetstiderna skulle regleras med en fällande dom. I dygnspassen är man på jobbet i 24 timmar med sovande jour.

Har man otur och är ute på uppdrag kan det bli mer än 24 timmar. Och eftersom åtalet ogillas i Göteborgs tingsrätt idag så kommer Landstinget Kronoberg kunna fortsätta med dygnsjobben.

– Jag tycker det är tråkigt men hoppas ändå att vår arbetsgivare tar tag idet här och ser över vad de kan göra igen. De har redan gjort mycket för oss och tagit bort dygnen i Växjö, men vi har fortfarande dygn på ytterstationerna och det är kämpigt emellanåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".