Ayan Ahmed, Ibtisam Adan Bile, Leyla Hassan, Asma Ali och Fardowsa Mohamoud spelar fotboll. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Ayan Ahmed, Ibtisam Adan Bile, Leyla Hassan, Asma Ali och Fardowsa Mohamoud spelar fotboll. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Araby

Låsta dörrar får tjejer att våga spela fotboll

"Det är jätteviktigt att vi är bara tjejer"
4:58 min

Varje fredag- och lördagkväll är det bara tjejer som får spela fotboll i Araby park arena i Växjö. Då låser ledarna dörrarna så att inga killar kan komma in. På så sätt kan tjejerna våga ta för sig mer på fotbollsplanen och de som använder slöja kan våga ta av sig den.

Det är rätt tuffa tag i idrottshallen i Araby Park Arena. Fardousa Mohammoud och Ibtisam Bile har tagit en paus och hejar på sina tjejkompisar som spelar fotboll i ett rasande tempo. Några har enkla tygskor, kjol och slöja och andra spelar i t-shirt och shorts. För här kan man klä sig precis hur man vill. Det viktiga är att man gillar fotboll och har roligt.

– Jag tyckte inte om fotboll innan. Men sedan jag började tycker jag att det är roligt att spela efter skolan och träffa mina kompisar här på fotbollen, säger Fardowsa Mohamoud.

Och att Ibtsam, Fardousa och många av de andra tjejerna överhuvuvudtaget kan komma till träningarna beror på att dörrarna är låsta så att inga killar kan komma in och titta.

– Vi är ju muslimer och har slöja. Därför låser vi så att inga killar kan komma in och vi kan ta av oss slöjorna och spela i korta byxor om vi vill.

Träningarna har varit igång sedan 2012, då i liten skala och utan fasta tider, men intresset har spridits och nu är det över 70 tjejer som ingår i gänget som tränar på fredagar och lördagar i Araby park arena. Projektet kallas Futebol dá forca och det var Ilham Abdalla som drog igång det.

– I många av tjejernas hemländer är det ovanligt att tjejer idrottar. Det är religionen, kulturen och traditioner som stoppar. Då hittade jag den här lösningen med låsta dörrar så att alla kan vara med, berättar hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".