En kvinna pratar i mobilen när hon kör. Foto: Indiana Stan/Flickr/Creative Commons
En kvinna pratar i mobilen när hon kör. Foto: Indiana Stan/Flickr/Creative Commons
Kronoberg

Fler kan få mobilböter

"Kan räcka med en kort stunds ouppmärksamhet"
3:41 min

Fler bilister kan få böter framöver för att de pratar i mobiltelefon när de kör bil. Det är ju inte tillåtet att prata i mobilen när man kör om det sker på ett sätt så att det påverkar körningen. När polisen nästa år får rätt att skriva ut böter direkt vid vägkanten så kommer det att leda till att fler bötfälls, säger Hans Yngve Berg på Transportstyrelsen.

– Ja, det tror jag. Då kan polisen börja jobba mot det här problemet enklare och snabbare. Tillämpningen kommer ju att skärpas upp av den här förordningen och då ska man veta att det behövs inte alls mycket för att polisen ska uppfatta något som menligt. Det kan räcka med att man kommer fram mot ett övergångsställe och upptäcker en fotgängare lite senare än man skulle gjort annars och får bromsa lite hårdare än man annars skulle ha gjort. Det kan vara att man kommer i väg lite sent när ett rött trafikljus slår om till grönt. Det kan räcka att man tittar bort för mycket och inte har kontroll på vad som händer och så måste man reagera lite annorlunda än man annars skulle ha gjort, då är det menligt, säger Hans Yngve Berg. 

Efter ett år med förordningen om mobilanvändning vid bilkörning och cirka 40 domar och ytterligare ungefär lika många strafförelägganden så har en rättspraxis för vad som menas med menligt  klarnat och  det blir alltså möjligt att utfärda böter direkt vid vägkanten för polisen.

Hans Yngve Berg tror att det här kommer att tas emot väl av den bilkörande allmänheten.

– Vi har gjort undersökningar och de allra flesta tycker att det är farligt att köra bil och prata i mobiltelefon eller skicka SMS, så jag tror att det här bara är vad alla människor känner och vet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".