1 av 2
Ekonomi grönröd budget. Foto: TT
2 av 2
Ekonomi grönröd budget. Foto: TT
Sverige

Sveriges politiska framtid på spel

När riksdagen ska rösta om budgeten har Sverigedemokraterna hintat om att lägga sina röster på Alliansens förslag. Så här kan statsminister Löfven hantera krisen som kommer då.

Den här veckan avgörs Sveriges politiska framtid. På onsdag 3 december ska riksdagen rösta om vilken budget som ska styra Sverige.

Inför omröstningen har Sverigedemokraterna hintat om att de kanske kommer rösta på Alliansens förslag, vilket skulle leda till en regeringskris och en väldigt svår situation för statsminister Stefan Löfven.

Här är tre troliga saker som Löfven kan göra för att lösa en sådan kris:

1. Löfven försöker förhandla med Alliansen

Statminister Stefan Löfven vill såklart inte styra Sverige på sina motståndares villkor, som han kanske måste göra om Alliansens budget vinner omröstningen. Löfven kommer försöka komma överens med ett eller flera allianspartier för att få till en ny budget som kan vinna i riksdagen.

2. Stefan Löfven avgår som statsminister

Då måste riksdagens talman hitta en ny statsminister. Men eftersom Löfven fortfarande har bäst förutsättningar för jobbet så kommer han komma tillbaka som Löfven 2.0. Då måste han försöka förhandla fram en ny budget som Alliansen eller SD kan tänka sig att släppa igenom. Om han inte lyckas med det kan talmannen föreslå en annan statsminister max fyra gånger. Om det ändå inte löser sig blir det extraval i Sverige.

3. Regeringen hotar med extraval

Regeringen sitter kvar - men hotar med att fixa ett extra val. Det är de andra partierna förmodligen inte så sugna på. De kommer istället försöka komma överens om budgeten. Men om de misslyckas kan det alltså bli val igen någon gång i början på nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".