Skylten på containern för klädinsamling. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Skylten på containern för klädinsamling. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Växjö

Oklart vart pengar från klädinsamling går

"Vi håller på att byta men det tar tid"
1:20 min

På flera platser i Växjö står containrar uppställda där det samlas in kläder till förmån för handikappade. Men frågan är om det verkligen blir några bidrag till personer med en funktionsnedsättning. För företaget som står bakom insamlingen har sedan i våras inte längre något avtal med den stiftelse som tidigare förmedlade bidragen.

Vår reporter Lena Gustavsson ringde upp företaget för att höra vad de gör med pengarna.

– Vi håller på att byta, men det tar tid. Jag ska byta på alla containrar, säger en av företrädarna för företaget Svensk Textilåtervinning.

Men varför utnyttjar ni namnet när ni inte har något avtal?

– Men vad är det som är viktigt i det här sammanhanget, jag fattar inte.

Företaget Svensk Textilåtervinning som tidigare hette Malmtex, samlar in kläder i containrar i hela södra Sverige, bland annat på flera platser i Växjö, och säljer sedan kläderna utomlands.

Fram till våras hade företaget ett avtal med en stiftelse, Insamlingsstiftelsen för handikappades rekreation. Avtalet var att en del av överskottet från klädförsäljningen skulle gå till just personer med en funktionsnedsättning - något som också står på alla containrar. Men vad företaget gjort med pengarna från klädförsäljningen efter att avtalet upphörde får vi inget svar på.

– Mejla till mig så svarar jag på det.

Men varför står det fortfarande på containrarna att det går till handikappade?

Hallå? (Luren har lagts på)

Vi har sökt företaget flera gånger efter det här samtalet, men har inte fått något svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".