Ett exempel på en sällsynt orkidé. Denna dock ej i Råshult. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio
Ett exempel på en sällsynt orkidé. Denna dock ej i Råshult. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio
Råshult

Inget åtal mot professor som misstänktes trampa ner orkidéer

Det blir inget åtal mot den professor som i somras anmäldes för att olovligen ha gått på ängsmarken och trampat ner orkidéer i kulturreservatet Linnés Råshult i Älmhults kommun.

Kammaråklagare Kennert Andersson lägger ner förundersökningen eftersom det enligt honom inte går att bevisa att brott begåtts. Ord står mot ord i utredningen, säger han.

I kulturreservatet Linnés Råshults 1700-talslandskap kan besökare vandra längs stigarna. Men det är förbjudet att gå på besådda åkrar, gå över oslagen äng, eller att fånga och samla insekter och andra ryggradslösa djur.

I mitten av juni i år ringde en anmälare till Länsstyrelsen om att han under en morgonpromenad i naturreservatet mött  professorn som var ute och fångade fjärilar med hov. Enligt anmälaren gick professorn på ängsmarken och trampade ner de känsliga orkidéerna.

Länsstyrelsen lämnade in en åtalsanmälan till åklagare på grund av misstankar om att brott har begåtts genom att professorn skulle ha  överträtt  ordningsföreskrifterna i kulturreservatet.

Men nu läggs alltså utredningen ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".