Container för klädinsamling. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Container för klädinsamling. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Växjö

Frågetecken kring containrar

"Jag får undersöka vem som har ställt dit den"
1:35 min

Vi får frakta bort den härifrån så att allt går rätt till. Det säger chefen för Statoil på Teleborg i Växjö om företaget Svensk Textilåtervinnings insamlingscontainer som står uppställd på macken efter att P4 Kronoberg försökt få svar på vart pengarna från de insamlade kläderna går. 

Det är inte alltid så lätt att veta att det man skänker till välgörande ändamål verkligen går dit det ska. Tidigare i nyheterna berättade vi om företaget Svensk Textilåtervinning som samlar in kläder i Växjö till förmån för handikappade. Men om några pengar verkligen går till personer med en funktionsnedsättning fick vi inget svar på när vi ringde företaget.

En av containrarna står vid Statoil på Teleborg i Växjö och chefen där, Patrik Walfridsson, han vill tro att överskottet verkligen går dit det är sagt, men är skeptisk.

– Ja, tanken är ju så i och med att det står på containern. Jag hoppas det, men jag är ju inte säker.

Han läser vad det står på containern; vi tar tacksamt emot damkläder, herrkläder, barnkläder och skor till förmån för handikappade.

Är det någon som brukar lägga grejer i containern?

– Ja, vad vi ser så kommer det in rätt mycket kläder och skor också.

Företaget Svensk Textilåtervinning som tidigare hette Malmtex, samlar in kläder och skor som de sedan säljer. Fram till i våras hade företaget ett avtal med en stiftelse - Insamlingsstiftelsen för handikappades rekreation - om att delar av överskottet från klädförsäljningen skulle gå till personer med en funktionsnedsättning.

Men när vi ringde företaget och frågade vart pengarna går nu när de inte längre har något avtal med stiftelsen fick vi inget svar.

– Vi håller på att byta, men det tar tid. Jag ska byta på alla containrar, sa en av företrädarna för företaget i nyheterna tidigare i dag.

Men varför utnyttjar ni namnet när ni inte har något avtal?

– Men vad är det som är viktigt i det här sammanhanget, jag fattar inte.

Både företaget bakom klädinsamlingen och insamlingsstiftelsen har kritiserats flera gånger de senaste åren för att vara oseriösa.

Stiftelsen har blivit av med sitt 90-konto som är en typ av garant för att pengarna går dit de ska och i Skåne har kommuner har krävt att företaget tar bort sina containrar.

Hur containern hamnat på Statoilmacken på Teleborg i Växjö vet inte Patrik Walfridsson, men nu vill han ha bort den.

– Jag får undersöka vem som har ställt dit den, de har inget avtal med oss iallafall. Och vi får frakta bort den härifrån så att allt går rätt till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".