Tillförordnad partiledare Mattias Karlsson, SD.
Efter 20 minuters tal berättade tillförordnad partiledare Mattias Karlsson (SD) att han stödjer Alliansens budget. Foto: TT
Budgetrysaren

SD röstar för Alliansens budget

Statsvetare Erik Wångmar: "Det var rätt så väntat"
6:25 min

Sverigedemokraterna gav på tisdagseftermiddagen besked om hur de kommer att rösta i budgetomröstningen i riksdagen i morgon. Partiet väljer att rösta emot regeringens budget. Sveriges Radio extrasänder under tisdagskvällen - läs mer här.

Morgondagens budgetomröstning har beskrivits som en rysare. Ska Sverigedemokraterna med sin vågmästarroll fälla regeringen genom att rösta på de fyra Allianspartiernas budget - eller kommer de följa praxis och lägga ned sina röster?

På tisdagseftermiddagen, efter en lång inledning, meddelade Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson att man kommer att rösta på Alliansens budget.

– SD kommer försöka fälla varje regering som medverkar till invandringspolitiken. Därför yrkar SD bifall till Alliansens budgetmotion, sade Karlsson och fortsatte:

– Det har talats mycket om ansvar senaste veckorna. Vi anser att det är Löfvens ansvar att samtala med alla partier i riksdagen för att hitta lösning.

Karlsson sade också att SD skulle se det som ett framsteg om MP utesluts ur regeringen, och att man är beredd på att gå med på långtgående kompromisser.

SD:s Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson, inledde partiets välbesökta presskonferens med att gå igenom vilka bevekelsegrunder de har för det beslut som de snart ska avslöja.

– Det som talar till regeringens favör, är att de generellt har en lite högre ambitionsnivå när det gäller välfärden, sade Oscar Sjöstedt, som även nämnde skatten för pensionärer som en fördel.

Alliansen däremot har högre ambition när det gäller äldreomsorg och sjukvård, och det faktum att det inte blir höjd skatt på arbete med Alliansens politik, är positivt, sade Sjöstedt.

– Kontentan är att vi tycker att de här budgetförslagen är lika svaga, sade Sjöstedt.

Samtidigt som SD inledde sin presskonferens lämnade statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson S-gruppens möte. Kommentarer till SD:s besked kommer att ges från Rosenbad.

Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet, är inte särskilt förvånad:

– Utifrån vad jag har förstått de senaste dygnen är det ett väntat besked för mig. Det har varit så tydlig intern opinion i partiet att man skulle göra detta, samtidigt är motiveringen lite originell, att man inte tycker Alliansens förslag är bättre, man sa ju från början att man skulle rösta på det som var minst dåligt, men ett viktigt skäl till varför man stödjer deras förslag är att man anser regeringens budget vara orealistisk när det gäller migrationspolitiken.

Nu väntar återremiss för regeringens budgetsförslag, tror Wångmar.

– Det blir nog ingen omröstning i morgon eftermiddag. 

Hela intervjun med Erik Wångmar hör du i ljudklippet ovan.

Vad tycker du - kommentera gärna artikeln och svara på frågan nedan!

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".