Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Foto: Bertil Ericson/TT
Kronoberg

Lång väntan på Arbetsförmedlingen för flyktingar

"I vissa enskilda fall har man fått vänta upp till tre, fyra månader"
1:19 min

Under hösten har antalet flyktingar ökat och som vi berättat i tidigare är det många som väljer att bosätta sig där vänner och släktingar redan bor. I Lessebo väntas nära 300 personer bosätta sig i år. Men för många blir väntetiden in i det svenska samhället lång. 

Under hösten har Arbetsförmedlingen i Lessebo haft väntetider på mellan tre och fyra månader.

– Vi har haft ett ökat inflöde efter semestern och det har gjort att köerna har varit längre än vanligt, i vissa enskilda fall har man fått vänta upp till tre-fyra månader, säger Peter Bengtsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Som vi har berättat tidigare är Kronoberg ett län där många flyktingar med uppehållstillstånd väljer att bosätta sig och framför allt är det Växjö, Alvesta, Lessebo och Uppvidinge som lockar. Under året väntas 300 nyanlända flytta till Lessebo. Och det här har gjort att Arbetsförmedlingen, som är den myndighet som ansvarar för de nyanlända, har haft svårt att hinna med. En del nyanlända har fått vänta tre eller fyra månader:

– Det är ju så när man skriver in sig så sätter vi igång undervisning i svenska, så det är ju det man får vänta något med.

För den enskilde flyktingen blir vägen in i det svenska samhället längre, och för kommunen blir kostnaderna högre i och med att de tvingas stå för försörjningen i väntan på att Arbetsförmedlingen träder in.

Peter Bengtsson säger att man ändå har lyckats minska köerna under hösten:

– I dagsläget har vi cirka 70 ärenden som väntar på inskrivning och som mest hade vi 230.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".