Jan-Olof Johansson med vår nästa biskop Fredrik Modeus. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
1 av 2
Jan-Olof Johansson med vår nästa biskop Fredrik Modeus. Foto: Carina Bergqvist/SR
Sveriges Radio på plats. Foto: Petra Ekelöf/Sveriges Radio
2 av 2
Sveriges Radio på plats. Foto: Petra Ekelöf/SR
Växjö stift

Fredrik Modéus vald till ny biskop

"Det känns jätteroligt"
1:12 min

Nu står det klart att Fredrik Modéus, i dag församlingsherde i Lunds domkyrkoförsamling, blir Växjö stifts nästa biskop. Fredrik Modéus fick, enligt den preliminära sammanräkningen, 342 röster medan den andra kandidaten, Thomas Petersson som är domprost i Växjö, fick 248 röster.

– Jag är glad och förväntansfull inför det som ska komma och tacksam för förtroendet som visats mig, säger Fredrik Modéus i ett pressmeddelande.

Fredrik Modéus är 50 år och uppvuxen i Jönköping. Hans bror Martin Modéus är biskop i Linköpings stift.

I den andra och avgörande omgången av biskopsvalet fick Fredrik Modéus 342 röster, enligt den preliminära röstsammanräkningen. Det  innebär att han blir Växjö stifts nästa biskop, den 59:e i ordningen. Den andra kandidaten, Thomas Petersson som är domprost i Växjö, fick 248 röster.

Fredrik Modéus vigs till biskop i Uppsala domkyrka den 12 april 2015. Han efterträder då stiftets nuvarande biskop Jan-Olof Johansson som går i pension och lägger ned staven på Annandag påsk, den 6 april 2015.

I valet deltog 608 personer eller ungefär 89 procent av de röstberättigade, meddelar Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.18 av rösterna var ogiltiga. Rösträtt hade omkring 700 personer: stiftets cirka 350 präster och diakoner, lika många valda elektorer samt ledamöterna i domkapitlet och stiftsstyrelsen. 

Den slutliga rösträkningen sker på stiftskansliet i eftermiddag.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".