Erik Åhäll är starkt kritisk till bankens agerande. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Erik Åhäll är starkt kritisk till bankens agerande. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Lyssnartips

Hans livs besparingar nästan försvann - kritiserar banken

"Jag har inte gjort något fel"
1:38 min

När Erik Åhäll anförtrodde Handelsbanken i Lammhult sina aktier var de värda cirka 850 000 kronor. Men banken tog aktierna i pant, och när han till slut fick tillgång till dem igen, var pengarna nästan borta, berättar han. Erik Åhäll anser att banken han litade på, har gjort fel och nu bara skyller i från sig.

Dela med dig av dina erfarenheter hos din bank, kommentera eller klicka här

– De har åsidosatt min intressen och framför allt satt mig på bar backe mer eller mindre, säger Erik Åhäll.

Erik Åhäll har förgäves länge kämpat för att få upprättelse mot banken i Lammhult för sina förlorade sparpengar. Han har skämts för det han råkade ut för, säger han. Men nu har han slutat skämmas.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att det här kommer fram, för jag har inget att skämmas för, jag har inte gjort något fel, säger Erik Åhäll.

Pengarna han placerat i aktier kom från en gårdsförsäljning, och var hans trygghet för framtiden. När han flyttade från Värmland till Småland och blev kund i Handelsbanken i Lammhult och skulle köpa ett hus, tog banken hela hans aktiedepå värd cirka 850 000 kronor i pant som säkerhet för handpenningen på huset som var drygt 50 000 kronor, berättar han.

Det var första felet banken gjorde, enligt Erik Åhäll, som hävdar att den information han fick från hans bankkontakt när det gällde pantsättningen, var en helt annan. 

– Han säger att jag kan pantsätta kontantinsatsen som var 56 000, men de visar sig att de ljuger för de har pantsatt hela aktiedepån, berättar Erik Åhäll.

Att alla hans aktier var pantsatta fick stora konsekvenser. Det blev han varse när han efter ett tag försökte sälja av aktier via sitt VP-konto och det inte gick.

När han sedan ringde banken för att höra vad som hänt fick han veta att de inte gick att sälja på grund av pantsättningen, berättar han.

– Att det inte gick för de är pantsatta och jag försökte flertalet gånger säga att det kan väl inte vara möjligt att hela aktiedepån är pantsatt för 56 000 kronor, men så var det tydligen.

Efter många turer fram och tillbaka, släppte banken pantsättningen, men då var det för sent, värdet på hans livs besparingar var borta, eller nästan borta, berättar han.

– Jag tror inte ens de var värda 100 000 kronor då.

– Det är för djävligt, det är en liten människa mot en stor aktör som tjänar miljarder, plus att man brister så otroligt mycket i information och skyller ifrån sig hela tiden, säger Erik Åhäll.

Handelsbanken vill inte kommentera, ge sin version av det som hänt eller svara på några frågor. Varken i Lammhult, på regionkontoret eller på huvudkontoret. Detta trots fullmakt från Erik Åhäll som ger banken tillåtelse att släppa banksekretessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".