Foto: AP Photo / Mary Ann Chastain / TT.
1 av 3
Foto: AP Photo / Mary Ann Chastain / TT.
Magnus Hermann är smittskyddssjuksköterska på Landstinget Kronoberg. Foto: Simon Campanello.
2 av 3
Magnus Hermann är smittskyddssjuksköterska på Landstinget Kronoberg. Foto: Simon Campanello.
Fler går och vaccinerar sig i år. Foto: Simon Campanello.
3 av 3
Fler går och vaccinerar sig i år. Foto: Simon Campanello.
Kronoberg

Fler går och vaccinerar sig

"Det ökar sakta med säkert"
1:33 min

Influensasäsongen börjar snart och i år har kronobergarna varit bra på att vaccinera sig. Bland ålderspensionärerna är det redan fler som vaccinerat sig än under hela förra säsongen.

– Vaccineringen ser bra ut. Det kommer säkert att landa på en ökning med 4-5 procent mot förra året. Sakta men säkert är det fler som vill vaccinera sig vilket vi är glada över, säger smittskyddssjuksköterskan Magnus Hermann.

Inför varje influensa mäter landstinget Kronoberg hur många som vaccineras, och i år ökar det rejält. Bland ålderspensionärer är det redan 56 procent som vaccinerat sig vilket är mer än under hela förra influensasäsongen.

Totalt rör det sig om knappt 26 000 kronobergare som fått en spruta i armen, och den absoluta merparten av dem är över 65 år gamla. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är över 65, som är gravida, eller som har vissa sjukdomar ska ta vaccinet.

Minskat något
Tittar man bakåt i tiden är dock dagens siffror lägre. Orsaken tros vara en misstro mot vacciner efter 2009 års massvaccination mot svininfluensan och de efterföljande biverkningarna.

– I samband med pandemin och de problem som blev därefter var det naturligt att vaccinationstäckningen gick ned. Vi är fortarande inte uppe på de nivåer vi var innan, men det går sakta åt rätt håll, säger Magnus Hermann.

Var ute i god tid
Själva influensasäsongen brukar bryta ut i januari och helst ska man vaccinera sig innan dess eftersom det tar två veckor från sprutan tills man har fullgott skydd.

– Även om de flesta klarar av influensan är det en väldigt besvärlig sjukdom för de flesta och då är det ett ganska enkelt ingrepp att vaccinera sig, säger Magnus Hermann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".