Julbord med mat och dricka. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
1 av 2
Julbord med mat och dricka. Foto: Leif R Jansson/TT.
Marie-Louise Nilsson, livsmedelsinspektör i Alvesta kommun.
2 av 2
Marie-Louise Nilsson, livsmedelsinspektör i Alvesta kommun. Foto: Riger Bergvik/Sveriges Radio.
Alvesta

Allt färre klagomål på julborden

"Företagen allt kunnigare"
1:29 min

Julborden runt om på länets restauranger och värdshus sköts allt bättre. Det visar en rundringning till kommunernas livsmedelsinspektörer. 

Vi frågade några personer i centrala Alvesta om de oroade sig för att äta julbord men de kände sig trygga med hur julborden sköts numera.

Flera av länets kommuner kommer inte att göra några särskilt riktade julbordskontroller, utan de kontroller som görs är inom ramen för ordinarie livsmedelstillsyn. De prover på vissa julbordsrätter som togs förr har upphört eftersom resultaten ändå kunde dröja flera veckor.

Marie-Louise Nilsson har varit livsmedelsinspektör i Alvesta kommun sedan 2007:

– Jag tycker att företagen är mer och mer kunniga och duktiga och vet vad som gäller för att maten ska vara säker.

Det är främst vissa saker som kan orsaka påpekanden från livsmedelsinspektörerna:

– Att man har för stora fat framme under lång tid. Det är viktigt att kall mat är kall och varm mat är varm, att man byter fat ofta. Vi går igenom företagets rutiner för varmhållning och tillagning och kylkapacitet och liknande.

För flera år sedan så inträffade en anmärkningsvärd incident i samband med julbord, berättar Marie-Louise Nilsson.

– Det var troligen gäster som hade med sig vinterkräksjukan till ett julbord, något som drabbade många, men som inte köket kunde lastas för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".