Anna Wilsson, vårdutvecklare på kvinnokliniken.
1 av 2
Anna Wilsson, vårdutvecklare på kvinnokliniken. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Gynekologiskt undersökningsrum
2 av 2
Gynekologiskt undersökningsrum. Foto:Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Kronoberg

Kronoberg fortsatt i botten när det gäller cellprovstagning

"Vissa kanske har en rädsla för att ta provet"
1:39 min

Nästan var tredje kvinna i Kronoberg som kallas till cellprovstagning struntar i att gå trots att det är en enkel åtgärd som kan förebygga livmoderhalscancer. Och kvinnorna i Kronoberg är år efter år bland de sämsta i landet när det gäller just detta.

– Lathet kanske. Man får ju en kallelse men det kanske rinner ut i sanden och man tar inte tag i det. Det kan finnas en rädsla också att det ska finnas någonting som kommer upp och att man inte är beredd på det, men om man inte kollar så får man inte veta, säger Amelia Isaksson som själv gått och tagit cellprov.

I våras drog landstinget igång en kampanj riktad mot framförallt de unga kvinnorna. Alla 23-åringar fick komma gratis, det lades ut evenemang på sociala medier, de lite tråkiga kallelserna piffades upp och den drop-in-mottagning som drog igång har nu permanentats. Och det här har gett resultat, säger Anna Wilsson, vårdutvecklare på kvinnokliniken.

– Vi ser en ökning av de unga kvinnorna som kommer till oss. Från maj till oktober i år är det faktiskt en 59-procentig ökning jämfört med förra året bland 23-åringarna. Och det är jättekul.

Varje år drabbas 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer och runt 130 dör. Ett sätt att förebygga sjukdomen är att ta ett enkelt cellprov, men i Kronoberg är det alltså bara sju av tio av de som kallas som gör det, vilket är den näst sämsta siffran i landet. Men varför just Kronoberg hamnar i botten vet inte Anna Wilsson.

– Hade vi vetat det så hade vi åtgärdat det på en gång. Nu kommer vi att följa siffrorna på årsbasis för att se om det blir en beständig ökning, och blir det inte det då måste vi titta oss omkring ytterligare och se vad andra landsting gör som har lyckats bättre än vad vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".