Bo Frank. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Bo Frank. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Växjö

S-initiativ applåderas av moderat

Bo Frank (M): "Jag hoppas att regeringen uppmärksammar detta"
1:30 min

Flera kommuner i Kronobergs län tillhör dem som tar emot flest flyktingar i förhållande till folkmängden. En av dem är Lessebo. I går kunde vi höra kommunalrådet där socialdemokraten Monica Widnemark säga att hon tänker skriva till ministern för få ett rättvisare mottagande över landet. Och det initiativet applåderas av moderata kommunalrådet i Växjö Bo Frank.

– Det är väl ett utmärkt initiativ många kommuner i Kronobergs län har varit generösa under lång tid så någonstans går det ju ändå en gräns för vad vi klarar av, säger Bo Frank.

Som vi har berättat om en rad inslag under veckan är Kronoberg ett län där många flyktingar som fått uppehållstillstånd väljer att bosätta sig. Hittills i år har drygt 1200 valt Kronoberg, det är mer än dubbelt så många mot vad kommunerna har avtal med staten om att ta emot. Och det är Växjö, Uppvidinge, Alvesta och Lessebo som lockar i första hand. Så här så kommunalrådet i Lessebo Monica Widnemark i eftermiddag i P4 igår:

– Ja, jag är jättebekymrad, vi har tagit emot flyktingar under en lång tid och gjort det bra, men när det kommer så många klarar vi inte av det. Vi har ingen organisation för det.

Det handlar om skola, barnomsorg och språkundervisning bland annat. Bo Frank säger att statens inte ersätter kommunerna för sina kostnader och ställer sig bakom Monica Widnemarks plan på att skriva till migrationsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".