Inom sex veckor kan Länsstyrelsen ge klartecken för att låta Lisskullan AB bedriva asylboende i Bergdala. Idag kom en rapport från Sweco Environment i Växjö om miljögifter runt om glasbruket som visar att det är små åtgärder som behövs för att företaget ska kunna bedriva asylboende i sina lokaler på orten.
Lisskullan AB vill bedriva asylboende på mark som Länsstyrelsen nu väntas ge klartecken till. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Bergdala

Aktuellt med asylboende i Bergdala igen

"Det är jättepositivt att vi fått den här frågan utredd"
1:33 min

Inom sex veckor kan Länsstyrelsen ge klartecken för att låta Lisskullan AB bedriva asylboende i Bergdala. 

Idag kom en rapport från Sweco Environment i Växjö om miljögifter runt om glasbruket som visar att det är små åtgärder som behövs för att företaget ska kunna bedriva asylboende i sina lokaler på orten.

– Det är jättepositivt att vi fått den här frågan utredd säger Örjan Thorné som driver Lisskullan AB.

I november stoppade Migrationsverket det planerade asylboendet i Bergdala för att det fanns gifter i marken. Och rapporten från Sweco Environment i Växjö som kom idag visar att det finns gifter i marken, men som snabbt kan åtgärdas för att det inte ska vara någon fara för människor och djur.

Men Länsstyrelsen ger inga klartecken idag, säger Thomas Persson som jobbar med frågan på Länsstyrelsen.

 – Själva arbetena är nog snabba men det ska ju prövas i vanlig ordning. De har ju ett anmälningsärende inne hos mig som vi ska hinna hantera också.

Hur lång tid tar det?

– Lagen säger att vi ska klara det inom sex veckor.

I rapporten som sträcker sig runt glasbruket har man hittat gifter som kadmium och arsenik bland annat. På baksidan av glasbruket är problemen betydligt värre, där kommer det på sikt bli aktuellt med inhägnad. Men det påverkar alltså inte Örjan Thornés verksamhet på Lisskullas AB. Och redan nu ska han kontakta Migrationsverket.

– Jag ska ta mig en kopp kaffe och sen ringa kanske, säger Örjan Thorné.

Migrationsverket avvaktar tills Länsstyrelsen fattat sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".