Ragnar Rasmussen. Foto: Marcus Sjöholm/Sveriges Radio
Ragnar Rasmussen. Foto: Marcus Sjöholm/Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

Äldre som missbrukar hamnar lätt mellan stolarna

Hör hela intervjun med Ragnar Rasmusson
5:06 min

Det finns ett allt större missbruk av alkohol och tabletter bland äldre människor som ställer andra krav på de som jobbar inom omsorgen. 

 Ragnar Rasmusson, psykiatrisjukskötare och vårdlärare, höll under måndagen en föreläsning om detta för delar av omsorgspersonalen i Växjö.

– Det ökar för att fler människor blir äldre och vi ser också att det finns andra dryckesvanor i samhället som gör att det är en ökad tablett- och alkoholkonsumtion, säger Rasmusson.

Han berättar att en äldre person med missbruk kan vara ganska väl fungerande på förmiddagen men att hens beteendet kan ändras på eftermiddagen, och att det som vårdgivare gäller att veta hur personen ska bemötas: 

– Det jag gör på utbildningar är att försöka hjälpa till att få en annan förståelse för problematiken och att man då ska kunna ha ett annat bemötande, men också att man försöker hitta nya samarbetsformer med andra i kommuner som kanske står för beroendevård, säger Rasmusson som menar att detta lätt hamnar mellan stolarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".