Benny Johansson (M), ordförande i Nämnden för arbete och välfärd i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Benny Johansson (M), ordförande i Nämnden för arbete och välfärd i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Klart med akutboende på Väster för hemlösa i Växjö

"Vi räknar med att det ska vara i drift den här veckan"
1:29 min

Det är nu klart att det blir ett akutboende för hemlösa på Wieselgrensgatan på Väster i Växjö. Barackerna på Nydala som tidigare var ett alternativ är inte längre aktuella. 

– Det kommer att finnas två stycken lägenheter med fyra platser i varje som kommer att användas för akutboende. Därutöver kommer vi att tillskapa ytterligare fyra platser på en annan plats i Växjö och den är jag inte klar på var den är just nu. Så totalt sett blir det tolv akutplatser, säger Benny Johansson (M), ordförande i Nämnden för arbete och välfärd i Växjö.

Efter att Diakonicentrum i Växjö slog larm för några veckor sedan om hemlösa människor som sover i bilar, trappuppgångar eller under presenningar tog diskussionen om ett akutboende fart.

Flera lokaler har varit på tapeten, bland annat Växjöbostäders baracker som står uppställda på Nydala. Men nu är det alltså bestämt att det blir på Wieselgrensgatan där Nämnden för arbete och välfärd redan har en del lägenheter.

– Vi räknar med att det här ska vara i drift den här veckan.

Hur länge de som flyttar in på akutboendet får bo där eller heller hur tillsynen av boendet ska se ut vet inte Benny Johansson. Inte heller om det blir en permanent lösning eller bara för vintern.

Vad som däremot är klart är att akutboendet bara är till för de cirka tio personer som är hemlösa i Växjö och inte för de EU-migranter som finns här tillfälligt.

Trots hård kritik från kyrkorna i Växjö och att fler och fler andra kommuner i landet ordnar tak över huvudet för just EU-migranterna, är Benny Johansson inte beredd att ändra sig.

– Nej det tror jag inte, det är min bedömning i dag att vi inte gör det utan det är i första hand till för de som är hemlösa hos oss. Det är inte en uppgift för kommunen som vi ser det att ordna ett akutboende för dem, säger Benny Johansson.

Efter kommunens tidigare beslut att säga nej till EU-migranterna har Diakonicentrum i Växjö bestämt sig för att tillsammans med Röda korset och Erikshjälpen öppna ett eget härbärge för just den gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".