Noah Welch med treårige Shih Tzun Jack. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Noah Welch med treårige Shih Tzun Jack. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Sportmagasinet

Noah Welch – En tango i gränslandet till det otillåtna

Lyssna: Noah Welch – En tango med gränslandet till det otillåtna
13 min

Han leder utvisningsligan överlägset i SHL och kastar gärna handskarna för att skydda en lagkamrat. Han gillar att möta Färjestads Ole Kristian Tollefsen och lurade skjortan av Niclas Lundgren förra säsongen. Det här är berättelsen om Noah Welch – en spelare i ständig tango i gränslandet till det otillåtna. 

Noah Welch vet att han spelar fysiskt och tufft. Det är inget han sticker under stol med.

– Jag har bokstavligen spelat hockey på samma sätt i hela mitt liv. Jag har alltid gillat att tackla folk. Första dagen vi fick tacklas när jag var yngre var en av dom bästa dagarna i min karriär. 

Han hamnar inte sällan i hetluften efter en tackling. Och det finns säkert dom som uppfattar Noah Welch som en ovårdad spelare. 

– Jag kan inte be om ursäkt varje gång någon blir skadad. Om jag är ute efter att skada någon skulle det vara en sak. Men det gör jag aldrig. Aldrig. Men om det händer genom en bra, tuff hockeytackling så är det en del av spelet och jag hoppas att killen kryar på sig.

– Det är hockey. Det är en kampsport och vi har vapen. Vi har klubbor och skridskor, det finns en puck. Helt ärligt, folk kommer att göra sig illa.  

Noah Welch: "Gillar att spela mot Tollefsen"

Noah Welch leder utvisningsligan i överlägsen stil med 76 utvisningsminuter – tio fler än tvåan: Färjestads Ole Kristian Tollefsen. Just Tollefsen är en spelare Welch utvecklat en speciell relation till.

– Jag gillar att möta Tollefsen. Förra året hände en rolig sak. Vi hamnade i ett litet bråk eller något. Han kallade mig kyckling, något sådant. Så jag åkte fram till honom och sa att om det var bråk han var ute efter så ska han inte tro att jag inte är med på det, även om jag inte är säker på att jag skulle vinna eftersom Tollefsen är riktigt tuff. Han bara flinade.

– Eller förra matchen mot Färjestad. Vi tyckte domarna var riktigt dåliga. Han tog tag i mig och sa att vi var tvungna att prata med domarna. Så där stod två kaptener från två olika lag tillsammans och klagade på domarna.

Noah Welch: "Vi tog Niclas Lundgrens telefon.."

Utanför isen finns det många andra olika sidor av Noah Welch. En akademiker, familjefar, hundägare exempelvis. Och så finns där den sidan som gillar att blåsa lagkamrater.

– Förra året tog vi Niclas Lundgrens telefon. Sedan bytte vi ut hans flickväns nummer mot Henrik Evertssons, våran sportchef. Haha. Så när han ringde sin flickvän ringde han inte sin flickvän. Utan Henrik. Haha.

Lyssna på hela reportaget via den blåa ljudknappen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".