Azog, Förgöraren, i filmen Hobbit. Foto: TT
Azog, Förgöraren, i filmen Hobbit. Foto: TT
Sverige

Linnéuniversitetet forskar om filmpubliken som ser The Hobbit

Lyssna på Simon Gustavsson som såg filmen inatt.
4:11 min

I natt hade den tredje och sista filmen i The Hobbit-trilogin premiär. I samband med filmen lanseras ett stort internationellt forskningsprojekt om filmpubliken. Forskare från 46 länder deltar, och Linnéuniversitetet, är samordnare för projektets svenska del

Frågor som forskarna ska titta närmare på är bland annat vem gillar filmerna och vem är kritisk.Vad tycker publiken om Martin Freemans insats som Bilbo? Och kan reaktioner till Hobbit-filmerna ge upphov till eller vara en del av en gemenskap?

För tio år sedan gjorde några av forskarna bakom det här projektet en liknande men mindre omfattande studie av publiken för Sagan om ringen-filmerna. Den gången samlades 25 000 svar in, men då deltog inga svenska forskare. Nu hoppas de i den svenska projektgruppen, på ett stort intresse för enkäten i Sverige och runtom i världen.

Projektet är helt oberoende från New Line Cinema och Peter Jackson enligt forskarna.

Efter klockan nio under onsdagen hör du Ingrid Stigsdotter, lektor i filmvetenskap vid Linnéuniversitetet medverka i vårt morgonprogram och prata om Hobbitprojektet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".