Skylten i simhallen i Alvesta visar att bassängen är stängd. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
1 av 3
Skylten i simhallen i Alvesta visar att bassängen är stängd. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Den avstängda bassängen är övertäckt. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
2 av 3
Den avstängda bassängen är övertäckt. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Martin Sallegård fritidschef i Alvesta kommun. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
3 av 3
Martin Sallegård fritidschef i Alvesta kommun. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Alvesta

Bakterier i simbassäng kan vara källa till sjukt barn i Alvesta

"Måns blev sjuk av simskolan"
1:43 min

När Jessica Van den Bergs son blev sjuk för andra gången efter simskolan i Alvesta blev hon säker på att det var vattnet som orsakade det. Och nu har ytterligare ett barn i en annan familj blivit sjuk.

Varmvattenbasängen och leklandetbassängen i Alvestas nya simhall kommer att fortsätta att vara stängd tills den bakterie som upptäkts med säkerhet är borta.

Bakterien är en mycket svår bakterie att få bort ur vattensystemet enligt kommunen och just väntar Alvesta kommun på ett provsvar om varmvattenbassängen och leklandet är kvitt bakterien beräggar Martin Sallegård som är fritidschef på Alvesta kommun.

– Det har pågått till och från under hösten sen öppnandet tyvärr.

Vad är det som gör att ni inte kommer till rätta med det?

– Det är svårt att säga, hade vi haft svaret skulle vi åtgärdat det säger Martin Sallegård.

 I Torpsbruk bor Jessica Van den Berg. När hennes son Måns blev sjuk för andra gången efter att ha varit på simskola i den aktuella bassängen, så var hon nästan säker på att det hade med vattnet att göra. Nu vill hon att Alvesta kommun ska kompenserar henne.

– Måns gillar ju att gå på simskolan så jag hoppas att detta blir åtgärdat. Vi har förlorat pengar att åka till läkare för att få medicin och vara hemma från jobbet så någon form av kompensation hoppas man ju på att få säger Jessica Van den Berg. Hon säger att hon inte ska behöva betala för simskolan som Månsa missar ialla fall.  

Pseudomonas aeruginosa heter bakaterien som är mycket svår att få bort från vattensystemet när den har kommit in. Enligt Wikipedia så är det en bakterie som kan framkalla lös avföring och magsjuka och ge ögoninfektioner bland annat.

Martin Sallegård är fritidschef i Alvesta kommun säger att man väntar på ett nytt vattenprov för att avgöra om hur man ska gå vidare.

I nuläget vill kommunen inte säga om de ska ersätta Måns föräldrar i Torpsbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".