Bartender
Foto: TT
Växjö

Delade meningar om förlängd alkoholservering

"Folk går bara ut en timme senare"
1:38 min

I eftermiddag fattar politikerna i Växjö beslut om krogarna i stan ska få servera alkohol till klockan tre på helgnätterna istället för till två som i dag. Men bland de krögare vi pratat med går åsikterna isär.

Ja eller nej till förlängd alkoholservering? Vad tycker du?

– Personalkostnaderna stiger för oss och berusningsnivån blir högre. Folk kommer att komma ut på krogarna en timme senare och vi kommer att få avvisa fler, och då kommer vi inte att tjäna någonting på det, säger Zana Canpolat som äger puben och nattklubben Day and Night i Växjö.

Att ha öppet till klockan tre istället för till två på fredags- och lördagsnätterna och vissa helgdagar ser Zana Canpolat ingen större vits med. Folk kommer att förfesta hemma längre och gå ut senare istället tror han och de kommer dessutom att vara ännu fullare när de väl går ut. För krogen blir det kanske plus minus noll i kassan, men dyrare personalkostnader och stökigare gäster.

Även ett par andra krogar P4 Kronoberg har pratat med säger samma sak. På ett ställe hoppas de att politikerna säger nej - för blir det ett ja då blir de mer eller mindre tvungna att ha öppet till tre av konkurrensskäl. Även polisen är kritisk till en förlängd alkoholservering.

Men det finns också flera krogar som välkomnar ett längre öppethållande och kommer att lämna in en ansökan så snart beslutet är fattat.

Men även om det blir ett ja och alla andra krogar väljer att ha öppet till tre så är Zana Canpolat tveksam.

– Vi öppnar kanske ändå inte, för tjänar man inga pengar på det är det ju onödigt att höja berusningsnivån, jag ser ingen mening med det.

Men är du inte rädd att förlora gäster?

– Nej det tror jag faktiskt inte. De gäster som kommer hit tror jag kommer ändå även om vi stänger två. Då har de ju en timme på sig att gå på andra ställen och bli för fulla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".