Polis, kronobergspolisen, polishuset Växjö, flagga, genrebild
Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Kronoberg

Poliser diskrimineras enligt facket

"Det är omoraliskt och oetiskt"
1:17 min

När polisen omorganiserar och blir en myndighet behandlas polis från olika områden på olika sätt, enligt Polisförbundet. Medan poliser i Skåne och Blekinge befordras gäller det inte poliser från Kalmar och Kronoberg, säger Tomas Stjernfeldt ordförande i Polisförbundet i Kronoberg.

– Man väljer att särskilja olika poliser beroende på var de är stationerade, Kalmar och Kronoberg jämfört med Skåne och Blekinge. De får inte samma förutsättningar och är inte ens i närheten av samma lön eller titel för samma arbete, säger Tomas Stjernfeldt.

Inför att polisen omorganiserar nästa år och 21 polismyndigheter slås samman till en har det seglat upp en konflikt där facket tycker att medarbetare från olika delar av landet behandlas olika.

Tidigare har polisassistenter efter viss vidareutbildning befordrats till inspektörer, och det gäller även inför omorganiseringen 2015 i Skåne och Blekinge, men inte i Kronoberg och Kalmar. Och därmed bryter länspolismästaren Jarl Holmström mot gällande överenskommelse menar polisförbundet.

Men Tomas Stjernfelt, ordförande i Polisförbundet Kronoberg menar att medarbetare på det här sättet diskrimineras:

– Om det är samma förutsättning och man ändå hamnar i helt olika utfall så är det ju så klart orättvist. Och orättvist är ju det lilla i detta, jag anser att det är omoraliskt och oetiskt att behandla våra medlemmar så här, att man väljer att bara bortse från en överenskommelse som har fungerat under lång tid.

Jarl Holmström säger till P4 Kronoberg att tycker att situationen är olyckligt och kommer att arbeta för en bra lösning - som det ser ut idag kommer assistenterna att befordras men att de får vänta med en löneförhöjning till nästa ordinarie lönerevision.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".