Nobelmedaljen. Foto: Lars Pehrson/TT.
1 av 2
Priset med sin långa historia sticker ut i mängden, menar Gustav Källstrand vid Nobelmuseet.Foto: Lars Pehrson/TT.
Gustav Källstrand på Nobelmuseet. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.
2 av 2
Gustav Källstrand på Nobelmuseet. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.
Nobelpriset 2014

Historien bidrar till högt anseende för Nobelpriset

Priset blir en världsnyhet
1:58 min

I dag kommer världens strålkastarljus att riktas mot Stockholm och Oslo när årets Nobelpris delas ut. Men frågan är varför priset blivit så prestigefyllt? Gustav Källstrand vid Nobelmuseet menar att det har med prisets långa historia att göra.

– Enkelt uttryckt har det med historien att göra. Det var oerhört mycket pengar och det första stora internationella priset. Varje Nobelpris motsvarade 20 årslöner för en professor, så fick man Nobelpriset 1901 blev man rik, och det var förstås spektakulärt.

Beskeden om vilka som får Nobelpriset blir varje år en världsnyhet och rapporteras i stora nyhetskanaler som CNN, Al Jazeera och BBC.

Sverige är i fokus på ett unikt sätt, men varför? Gustav Källstrand på Nobelmuseet säger att mycket pengar när man började dela ut priset 1901 bidrog. Ovanpå det har man genom åren valt pristagare som många i den vetenskapliga världen varit överens om att de var rätt.

– De prisutdelande institutionerna träffar val som den vetenskapliga världen uppskattar och anser vara korrekta. De väljer inte fel pristagare och det gör att deras omdöme ses som trovärdigt, säger han.

Också bredden med både vetenskap och även litteratur och fred är speciellt med Nobelpriset säger Gustav Källstrand på Nobelmuseet.

Numera motsvarar inte längre prissumman tjugo professorslöner. Istället är nobelprisets långa historia ett viktigt skäl till framgång.

– Absolut, det är det som gör att det sticker ut jämfört med andra priser, att det är så gammalt. Dessutom kan man alltid referera bakåt till andra som fått priset. Får man fysikpriset blir man en i raden av Einstein, Curie och Heisenberg och den här långa listan av tidigare pristagare blir en kvalitetsstämpel, säger Gustav Källstrand.

Följer du Nobelfesten ikväll?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".