Aortascreening pågår. Foto: Landstinget Kronoberg
Aortascreening pågår. Foto: Landstinget Kronoberg
Kronoberg

Undersökningar av kroppspulsådern kan rädda liv

Nära 8 000 män som är födda mellan 1941 och 1946 har de senaste tre och ett halvt åren erbjudits ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern och 89 procent av dem har valt att undersöka sig. Och undersökningarna kan rädda liv. 

Av de som har undersökts har 135 personer upptäckts ha bråck på stora kroppspulsådern i magen. 17 av dem var riktigt stora och skulle sannolikt ha brustit om läkare inte opererat, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Den största anledningen till att drabbas av pulsåderbråck är ofta rökning.

De flesta som genomgår undersökningen får veta att deras kroppspulsåder ser helt normal ut. Men för de som får veta att deras pulsåder har en vidgning känns det naturligtvis olustigt.

– Det är inte säkert att man förstår riktigt vad det innebär, men det är klart att många blir skärrade - men också tacksamma att de fått veta i tid så att det kan kontrolleras närmare och eventuellt åtgärdas, säger Inger Palmestål Torstensson, som är en av tre biomedicinska analytiker på klinisk fysiologi som utför ultraljudsundersökningen.

Borde fler personer undersökas regelbundet? Tyck till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".