Ljungby

Pengar från stulna vigselringar gick till knark

Hemtjänstvikarien som åtalades i förrgår för omfattande stölder hemma hos äldre i Lidhultstrakten, var narkotikamissbrukare. Pengarna från de stulna vigselringarna gick till knark. Det framgår av förundersökningen.

Varför stal hemtjänstvikarien smycken hemma hos de äldre och sjuka hon vårdade? Vad var motivet?

Hennes egen förklaring, när hon väl erkände, var att hon var missbrukare och behövde pengar.

– Jag var i behov av pengar för betala mitt missbruk som jag haft dolt i 15 år minst, har kvinnan sagt i förhören.

Varje dag sen i somras har hon tagit amfetamin, berättar hon själv och för pengarna hon fick från de stulna smyckena köpet hon narkotika.

I  förundersökningen kan man också läsa att hon var arbetslös innan hon fick börja jobba som vikarie i Ljungby kommun i februari - och hade placering/praktik hos föreningen Våga Va, en organisation för före detta missbrukare.

Hon började stjäla i våras och hade bra koll var de äldre förvarade sina smycken. En av kvinnorna hon stal från var dement och väldigt glömsk, och hade sin vigselring i en byrå i sovrummet berättar hon i förhören. Den ringen pantsatte hon kort därefter.

– Ingen frågade var jag hade fått smyckena ifrån, säger hon i förhören. 

Åklagaren Sandra Rohdin har åtalat henne för elva fall av grov stöld. Smyckena är värda sammanlagt över 100 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".