cykel
Cyklar stjäls som aldrig förr i Kronobergs län. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Cykelstölder fortsätter öka

"Man går in i trädgårdar och stjäl cyklar"
1:27 min

Cyklar för nära en halv miljon kronor har stulits i länet bara under november och december i år. Framförallt har stadsdelen Söder i Växjö drabbats där ofta flera cyklar stulits från samma plats vid ett och samma tillfälle.

Stölderna sker ofta på ett delvis nytt sätt, säger John Nilsson vid Kronobergspolisen:

– Det vi noterar är att folk anmäler att cyklar försvunnit från carports, bakom garage och inne i trädgårdar. Det är en liten skillnad mot hur det varit tidigare. Sedan är det givetvis alla olåsta cyklar vid stationsområden och sådant där folk glömmer att låsa sina cyklar. Det nya är att man går in i trädgårdar och hämtar låsta cyklar.

Cykelstölderna fortsätter alltså att öka. Under november och början av december rapporterades över 160 cykelstölder i länet, och över 120 av dem var i Växjö. Det är 40 fler än under samma tid förra året. Hittills under 2014 har närmare 1700 cyklar i länet anmälts stulna.

Det är framför allt damcyklar och moderna cyklar som stjäls.

– Den tyska polisen har stoppat fordon med cyklar från Växjö som sannolikt varit på väg söderut. Sedan är det säkert en hel del stulna cyklar som säljs lokalt här också, säger John Nilsson.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".