lärarutbildning
Foto: Anders Wiklund/TT
Sverige

Allt mer poppis att bli lärare

"Förskollärare är klart populärast"
1:34 min

Allt fler påbörjar landets lärarutbildningar, visar en analys som publiceras i dag. Förskollärarutbildningen är populärast, svårast är det att locka studenter till årskurs 7-9.

– Lägst söktryck är det till inriktningen 7-9, där är det så lågt söktryck att det finns färre behöriga förstahandsökare än de som antas. Så det är ett mycket lågt söktryck på de inriktningarna, säger Fredrik Svensson, utredare på Universitetskanslerämbetet.

Efterfrågan på personer med pedagogisk examen väntas öka fram till år 2035. Det visar Statistiska centralbyråns nya prognos över arbetsmarknaden som kom i dag. Samtidigt presenteras en analys från Universitetskanslerämbetet som visar att söktrycket på de olika lärarutbildningarna har ökat något. Fler söker sig till lärarutbildningarna och något fler blir antagna. Framför allt är det förskollärarutbildningen som blivit mer populär enligt Fredrik Svensson.

– Den generella bilden är ändå att intresset ökar. Klart populärast är ju förskollärarutbildningen. Söktrycket där är över två behöriga sökande per plats.

Men analysen från Universitetskanslerämbetet visar inget om hur många av de som söker till utbildningarna som faktiskt tar en examen och kommer ut på arbetsmarknaden. Fortfarande är intresset att läsa till ämneslärare i år 7-9 och grundskolärare år 4-6 så pass lågt att vissa högskolor lägger ner sina utbildningar, för att det inte finns tillräckligt med studenter.

– Det pratas ju en hel del om att staten borde ta ett kraftigare tag när det gäller att bestämma hur många som ska utbilda sig till lärare, eftersom många som påpekar att det finns en brist. Har man en utbildning där det inte finns studenter som vill studera så kan inte heller staten gå in och styra upp, säger Fredrik Svensson på Universitetskanslerämbetet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".