Misstänkt för mordet i Midgård, Västervik.
1 av 2
En av de misstänkta männen. Foto: Polisen och Sveriges Radio
Ett skotthål syns i en dörr till ett av trapphusen i Midgård. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
2 av 2
Ett skotthål syns i en dörr till ett av trapphusen i Midgård, men mannen ska ha hittats en bit bort från dörren. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
Kronoberg/Västervik

Mordet i Midgård var hedersmord

Hör reporter Sigrid Edsenius berättar om de nya uppgifterna
1:29 min

Mordet på en 34-årig man i Midgård i Västervik var ett hedersmord kan våra kollegor på P4 Kalmar nu avslöja. De två misstänkta männen, båda från Kronobergs län, sitter häktade sedan några veckor tillbaka. 

De upplevde att de hade fått sin heder kränkt av offret efter att han berättat om att de behandlade en kvinna illa. Det säger åklagare Johan Henningsson.

Mordet ska ha skett efter att offret berättat om att de två misstänkta männen behandlade en kvinna illa, enligt åklagare Johan Henningsson:

– Offret har helt enkelt kränkt den här mannen och hans familj genom att agera på det här sättet och då har man slutgiltligen återställt hedern genom att ta livet av honom, säger Johan Henningsson till P4 Kalmar.

Det var den 14 september som de båda männen åkte till bostadsområdet Midgård i Västervik och sköt ihjäl den 34-årige mannen. Mordoffret hade försökt hjälpa en kvinna som utnyttjats av männen genom att berätta om kvinnans situation på Facebook.

– Han har ju sedan tidigare känt de här två bröderna och har fått kännedom om den här kvinnans situation. Sedan har han då exponerat framförallt en av de misstänkta på internet som de inte har kunnat acceptera, säger Johan Henningsson.

De båda bröderna misstänks också för att ha organiserat en omfattande människosmuggling och kvinnan kom till Sverige med männens hjälp i april. Hon gick med på att gifta sig med den äldste av bröderna eftersom han lovade att hjälpa henne att få hit hennes barn. Istället blev hon hotad, misshandlad och våldtagen av den äldre brodern, enligt Johan Henningsson. Även den yngre av bröderna misstänks ha våldtagit kvinnan.

Att mordoffret i Västervik försökt hjälpa kvinnan och dessutom avslöjade människosmugglingen kränkte männens heder, enligt åklagaren. Men det är inte bara det som gör att polis och åklagare nu misstänker ett hedersmotiv till mordet.

– Tillvägagångssättet i anslutning till mordet talar för det, men på vilket sätt det är kan jag inte gå in på, säger Johan Henningsson.

I utredningen finns förutom den mest utsatta kvinnan ytterligare två kvinnor som ska ha utsatts för olika typer av sexuella övergrepp och en fjärde som misstänks ha utsatts för misshandel.

De misstänkta männen nekar till brott.

Tre andra familjemedlemmar misstänks ha varit delaktiga i människosmugglingen men har inte häktats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".