Vårdavdelning. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
1 av 2
Foto: TT
Margareta Dahlberg, ordförande för Strokeföreningen i Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Margareta Dahlberg, ordförande för Strokeföreningen i Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Fortsatt dåligt betyg för strokevården i länet

"Det är tråkigt att år efter år se att vi är i botten"
1:48 min

Om du får en stroke ska du helst inte få den i Kronoberg. För landstinget Kronoberg är fortfarande bland de sämsta i landet när det gäller strokevård. Det visar Sveriges kommuners och landstings rapport Öppna jämförelser 2014.

– Det är väldigt tråkigt självklart att år efter år se att vi är i botten, att det inte händer något positivt, säger Margareta Dahlberg som är ordförande i Strokeföreningen i Kronoberg.

Strokevården i Kronoberg får inget vidare betyg i den rapport som Sveriges kommuner och landsting SKL nyligen släppte. På område efter område hamnar Kronoberg bland de sämsta landstingen och så har det varit i flera år. Och det är två områden där det brister i Kronoberg som är särskilt allvarliga tycker Margareta Dahlberg.

– Det är väldigt få som kommer direkt från akuten upp till strokeenheten med specialister utan man hamnar på andra avdelninger, och det är ju förödande. Och så är det det här med propplösande behandling, trombolys, där det tar väldigt lång tid innan man får det i Kronoberg.

I snitt tar det 73 minuter innan den som fått en stroke och förts till sjukhus i Kronoberg fått propplösande medel. Det kan jämföras med 31 minuter i landstinget i Kalmar. Och tiden kan vara helt avgörande.

– Det kan vara dödsfall och det kan vara en funktionsnedsättning som man inte borde ha fått om man hade fått propplösande tidigare.

För kvinnor som drabbas av en stroke är risken att dö som allra störst i Kronoberg, även när det gäller männen är risken att dö större i Kronoberg än i nästan alla andra landsting.

Vad man också kan se i rapporten är att det skiljer en del mellan de båda lasaretten i Kronoberg.

– Ja, det är märkligt att det ska skilja mellan Växjö och Ljungby. Växjö är länslasarettet och man klarar sig mycket mycket bättre i Ljungby. Och frågan är vad som händer i Växjö, är det för stort, är det akuten? Jag vet inte vad det kan vara för någonting, men det är beklämmande att Växjö ligger så mycket lägre än vad Ljungby gör, säger Margareta Dahlberg.

Att Kronoberg är sämre än på många andra håll i länet, är det något som oroar dig? Kommentar gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".