Flagga vid Linnéuniversitetet. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
Växjö

Linnéuniversitetet får miljoner för att starta forskarskola

Linnéuniversitetet får 20 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att starta en företagsforskarskola inom uppdragsarkeologi.

Ett 40-tal företag i landet arbetar med de här arkeologiska utgrävningarna som till exempel görs när Trafikverket planerar för en ny väg

Sju till elva doktorander antas till den 6-åriga forskarskolan som startar nästa höst.

– Det är en unik företagsforskarskola som etablerar humanioraforskning som är värdefull för näringslivets verksamhet, säger KK-stiftelsens vd, Madelene Sandström. Detta leder till en ökad samverkan mellan näringslivet och humaniora.

Kristian Kristiansen, professor i arkeologi och forskarskolan GRASCA:s styrelseordförande säger att beskedet om finansiering också är glädjande utifrån internationella aspekter.

– De beviljade anslagen ger inte bara svensk uppdragsarkeologi möjligheten att vara bland de bästa i Europa, utan Sverige kan också bli världsledande på att integrera den akademiska forskningen och uppdragsarkeologin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".